Wij versturen vanaf €75,00 Gratis - Wereldwijd
Beleef het Sieraad de dag om bij Goudsmid Margriet het mooie ambacht goudsmeden te zien en beleven.
Beleef het sieraad: zaterdag 18 mei a.s. van 10.00-16.00 in Annen!
  • Nederlands
  • ATELIER 10 JAAR

    Ellen Beringen - 04 / Oct / 2018

    ATELIER 10 JAAR

    Artikel in : Vakblad - Edelmetaal sept-2018 <br />
    Margriet Burger is al 29 jaar goudsmid, waarvan tien jaar in haar eigen bedrijf Goudsmid Margriet. De officiële opening op 30 juni van haar nieuwe atelier in het Drentse Annen is de eerste stap op weg naar een volgend lustrum. Hoe de komende tien jaar ingevuld gaan worden weet ze nog niet, wel dat ze bruist van enthousiasme en de ideeën.

    Tien jaar ‘Goudsmid Margriet’ gevierd met nieuw atelier

     “Ik ben een gevoelsmens. Het nieuwe atelier is een heerlijke plek geworden   waar mijn  persoonlijke manier van werken helemaal tot uiting komt”, vertelt Margriet aan de grote houten tafel die midden in haar nieuwe onderkomen staat. Aan een warmgeel geschilde muur hangt een metershoog gedicht van MoosPoos, een initiatief van Monique Goemans die de intentie die een ondernemer met zijn bedrijf heeft vertaalt naar een uniek gedicht. Tegen een contrasterende zwarte wand presenteert Margriet de sieradenlijn die ze sinds 2017 voor haar webwinkel Margriet Jewels ontwikkelt. Een tijdloze collectie die past bij mannen en vrouwen van elke leeftijd en bestaat uit aanschuifringen, relatiesieradentrouw en verlovingssieraden en bijzondere assieraden in zilver, wit/rood en geelgoud. Een bevriend timmerman maakte van uit de mode geraakte houten kasten drie prachtige, robuuste werkbanken en een sfeervolle balie. De eveneens houten 40 jaar oude vloer lag een paar jaar geleden nog in een Frans kasteel.

     

    Van wens tot persoonlijk sieraad

    Margriet koos voor gerecyclede materialen omdat dit zo mooi past bij het werk van goud- en zilversmeden. Bij Goudsmid Margriet in het atelier bestaat 80% uit ontwerpen, vermaken en/of omsmelten van oud dierbaar goud. Margriet Burger: “Mijn eigen ontwerpen hebben zich altijd gekenmerkt door draagbaarheid. Ik geloof niet dat mijn stijl door je jaren heen sterk gewijzigd is. Natuurlijk blijf je jezelf creatief ontwikkelen, maar de grootste ontwikkeling die ik in mijn carrière tot nu heb gemaakt ligt vooral op het gebied van techniekbeheersing. Veel goudsmeden zouden misschien breder willen werken, en dat geldt ook voor mij. De lijn die via de webwinkel wordt aangeboden is daar een gevolg van. Aan de andere kant vind ik het proces dat ik met mijn klanten mag doorlopen van wens tot een persoonlijk sieraad heel erg mooi. Dat deel van mijn vak zou ik absoluut niet willen missen.”

    Verhaal van MargrietJewels

    “Elk sieraad, die ik aanbied in de webwinkel van MargrietJewels wordt nieuw vervaardigt, simpelweg omdat de persoonlijke verhalen van mijn klanten mijn inspiratiebron zijn. Als de klant andere wensen heeft kunnen zij terecht in mijn atelier van Goudsmid Margriet  De klant kan Margriet bereiken via telefoon, facetime, whatsApp, messenger of mail. Margriet heeft klanten over de hele wereld, middels deze media. De emotie tussen de klant en het sieraad vormen het hart van mijn bedrijf. Ik wil dat delen. Om die reden maak ik van het maakproces altijd foto’s die ik deel met de opdrachtgever.

    Het verhaal van een klant kunnen omzetten in een sieraad is een gave en het onderscheidend vermogen tussen de goud- en zilversmid en de juwelier. Pas sinds een paar jaar durf ik dat ook te communiceren en durf ik mijn klanten te vertellen dat ik als goudsmid die gave heb. Ook durf ik steeds vaker te zeggen dat ik er heel erg trots op ben wat wij met ons vak voor mensen kunnen betekenen. Dat klinkt alsof goud- en zilversmeden vooral vanuit de emotie werken en minder vanuit ondernemerschap. In vergelijking met de juwelier die vooral in- en verkoopt is dit misschien ook zo, maar het hoeft geen wet te zijn. Ook dat onze sieraden duurder zijn dan bij de juwelier is een hardnekkig misverstand.”

    Beleef het sieraad

    “De afgelopen jaren heb ik vooral gewerkt aan mijn eigen ontwikkeling en het neerzetten van het atelier. Natuurlijk stop ik daar niet mee, maar daarnaast heb ik de ambitie om het ambacht van goudsmid meer naar buiten te brengen. De mogelijkheden die online aanwezig zijn, zijn daar belangrijke schakels in, maar ook initiatieven als ‘Beleef het Sieraad’ dat op 3 november weer plaatsvindt. Ik zie andere goudsmeden als collega’s en het zou goed zijn om gezamenlijk meer naar buiten te treden. Wat mij betreft mag de goud- en zilversmid nog verder uit het onterechte hokje van ‘onbereikbaar en elitair’. Initiatieven als ‘Beleef het sieraad’ dragen daar aan bij.

    De rol die brancheverenigingen hierin hebben vind ik nog altijd onvoldoende benut. Het komt voor dat klanten, na bij de juwelier geweest te zijn, mij benaderen voor herstelwerkzaamheden. Om niet te spreken van het aantal verdrietige mensen die ik spreek omdat ze oude sieraden voor een spotprijs hebben verkocht, omdat ze niet wisten dat ze door een goudsmid een nieuw en uniek sieraad van hadden kunnen laten maken. Dezelfde teleurstelling speelt bij mensen die kiezen voor een assieraaden die in hun emotie niet verder kijken dan wat de uitvaartmaatschappij aanbiedt. Natuurlijk heeft de consument daar zelf een rol in, maar ik zou willen dat we als goudsmeden en brancheverenigingen samen een weg vinden om meer mensen duidelijk te maken: ‘Kijk, zo kan het ook! Ga ook eens praten met een goudsmid. Het hoeft echt niet duurder te zijn.”

     Foto’s Maurits van Hout

    Laat een reactie achter

    Wat zijn je ervaringen? lees of schrijf een review hier..

    *Je email adres wordt niet getoond.

    * Verplichte velden

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »