COVID-19: Wij zijn geopend & versturen gratis

Wat zijn EDELE METALEN?

Wat - Wie - Waar en Hoe? Goudsmid Margriet beschrijft hier alle weetjes en vragen over edelmetaal.. Een edelmetaal is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt.

Een edelmetaal is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt.

Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit. IJzer is nog onedeler, dat verroest helemaal. Toch is dat laatste niet allesbepalend: neem bijvoorbeeld zink, dat weer en wind trotseert als bijvoorbeeld dakgoot. Dit is toch meer onedel dan ijzer.

In Nederland worden de voor de handel bestemde siervoorwerpen, sieraden en tafelgerei van platina, goud en zilver van een jaarletter en een gehalteteken voorzien.

Edelmetalen werden gebruikt als ruilmiddel: ze waren zo gewild dat wie goud of zilver had, deze metalen voor vrijwel alles kon ruilen. Ook waren de metalen zeldzaam (maar niet té zeldzaam), raakten ze niet snel aangetast en hadden ze een redelijk stabiele waarde. Hierdoor konden de metalen als geld gebruikt worden. Ook later, na de introductie van papiergeld, werden veel valuta gerelateerd aan de waarde van goud of zilver (gouden standaard, zilveren standaard, dubbele standaard).

Platina

 “het metaal zonder zwakheden, kies dan voor platina"!

Wil jij een sieraad dat mooi van kleur blijft, niet zo snel beschadigt en prachtig matcht met een diamant?

Van alle edelmetalen is dit van nature zilverwitte edelmetaal ongetwijfeld het meest geschikt om in sieraden te gebruiken. Platina is het sterkste en meest duurzame materiaal. Daarnaast is de combinatie van een schitterende diamant in een platina sieraad pérfect. De zilverwitte glans van platina versterkt de sparkle van de diamant. Deze combinatie wordt dan ook veelal gekozen als verlovingsring of trouwring.

Voor- en nadelen platina

Het is een eer voor Goudsmid Margriet om met dit prachtige materiaal te werken. Doordat een gepolijste platina ring lang zijn schitterende glans zal behouden, blijft dit meesterwerk van de goudsmid een jarenlange eye catcher. Omdat platina zo'n hard edelmetaal is, kost het de goudsmid wel wat meer tijd om dit materiaal te verwerken in een sieraad. Hierdoor ligt de levertijd van platina sieraden iets hoger dan bij gouden of zilveren sieraden. Dit is het uiteindelijk meer dan waard. Platina vergt van alle edelmetalen het minste onderhoud achteraf, is niet heel erg gevoelig voor krasjes en butsjes én zal zijn prachtige witte glans lang behouden.

Daarnaast is platina hypoallergeen, dit betekent dat de kans op allergische reacties tijdens het dragen van een platina sieraad heel klein is. Platina wordt ook wel “het metaal zonder zwakheden” genoemd. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat Platina een hoge corrosiebestendigheid heeft. Dit betekent dat lucht geen invloed zal hebben op platina. Daarnaast zal het ook niet kunnen roesten door zoutzuur, halogenen en cyaniden.

De prijs van platina sieraden ligt hoger dan zilveren of gouden sieraden. Dit komt mede door de schaarsheid van dit edelmetaal. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar platina wordt gedolven. De vijf grootste leveranciers van platina zijn: Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten. Vaak is het zelfs zo dat er niet specifiek naar platina gezocht wordt, maar dat dit bij de winning van Nikkel tevoorschijn komt.

Platina legering

Platina wordt bijna in zijn zuiverste vorm verwerkt in sieraden. Het platina gehalte in een legering moet minstens 95% zijn om als platina verkocht te mogen worden. De overige 5% kan bestaan uit Iridium, Palladium, Rhodium, Koper, Titanium of Cobalt. Ons platina wordt gelegeerd met cobalt. Bij Margriet Jewels gebruiken wij 950PT. Hieronder staan de keurtekens welke bij de Waarborg in onze platina sieraden gestempeld worden. Uiteraard komt ook het Meesterteken van Goudsmid Margriet (Margriet Burger-Schouten) in alle sieraden. Platina vs goud

Platina is vijf keer zeldzamer en zuiverder dan goud. Platina heeft van zichzelf een natuurlijke witte kleur.
Platina is zeldzamer en dus kostbaarder dan goud. Er wordt jaarlijks slechts 160 ton platina gewonnen. In vergelijking met de 1.500 ton goud die jaarlijks gewonnen wordt is dit natuurlijk erg weinig. De prijs van edelmetaal wordt daarnaast bepaald door gewicht. Platina weegt meer dan goud, mede daardoor is dit edelmetaal ook kostbaarder.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat (wit)goud geen prachtig edelmetaal is. Beide edelmetalen hebben voor- en nadelen, Margriet Jewels helpt je graag de juiste keuze te maken. Klik hier om meer te lezen over het onderhoud van platina sieraden.

Klik hier voor een overzicht van al onze sieraden in platina.

Goud

"Geef goud als je van elkaar houdt”

Bijna iedereen heeft wel eens van dit gezegde gehoord. Goud wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt voor sieraden. Dit is mede omdat dit edelmetaal een redelijk vaste waarde heeft. Er zijn nogal wat verschillende gehaltes goud en om hier meer duidelijkheid in te krijgen, hebben wij de belangrijkste informatie én een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Goud is een prachtig materiaal wat schoonheid uitstraalt. Hoe hoger het gehalte hoe meer luxe en exclusiviteit het sieraad heeft. Vaak wordt er bij het uitzoeken van trouwringen gekozen voor goud, dit omdat gouden ringen staan voor liefde en een lang leven. Zoals het gezegde luidt: "een gouden huwelijk" zullen de prachtige gouden trouwringen dan ook een huwelijk lang mee gaan.

Gouden legering

In Europa maken wij geen gebruik van puur goud. Dit komt omdat puur goud erg zacht is. Daarom wordt goud vaak gelegeerd met andere metalen om het sterker te maken. In Nederland worden de meeste sieraden gemaakt van 14-karaats goud. Wanneer een sieraad is gemaakt van 14-karaats goud, betekent dit dat er van de 1000 deeltjes die er in totaal in een legering zitten, 585 deeltjes puur goud zijn. De overige 415 deeltjes zijn bijgevoegd metaal. Bij een 18-karaats gouden sieraad geldt dat er van de 1000 deeltjes, 750 deeltjes puur goud en 250 deeltjes bijgevoegd metaal zijn.

Wat is karaat?

Als we spreken over karaat spreken we over de zuiverheid van een gouden legering. In tegenstelling tot bij een diamant heeft dit niets te maken met het gewicht van een gouden legering, maar met het aandeel puur goud dat in een legering aanwezig is. Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende gehaltes en de hoeveelheid deeltjes goud die er per gehalte in de legering zitten:

9 karaat goud(9 krt)375
14 karaat goud(14 krt)585
18 karaat goud(18 krt)750
20 karaat goud(20 krt)833
21,6 karaat goud(21,6 krt)900
22 karaat goud(22 krt)916

Goud kleuren

Zoals we hierboven al hebben beschreven, worden er 'andere' metalen bijgevoegd om een gouden legering te versterken. Wat voor metaal er exact wordt bijgevoegd, is afhankelijk van de kleur goud. Rose goud krijgt bijvoorbeeld zijn kleur door de toevoeging van koper. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleuring zal zijn van het metaal. Bij geelgoud wordt er meestal een combinatie van zilver en koper bijgevoegd. Er zijn verschillende kleuren goud, zoals: geel, rood, wit maar tegenwoordig zelfs paars en groengoud. Bij Margriet Jewels bieden wij geelgoud, roodgoud, rose goud,  en witgoud aan. Een tijdlang was rose goud een stuk minder populair maar door de trends van de afgelopen jaren is het rose goud weer terug van weggeweest. 

Voor- en nadelen goudgehalte

Elk gehalte heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo krijg je bij puur goud natuurlijk de zekerheid dat er geen bijgevoegd metaal in de legering zit. Je kiest voor puur goud en krijgt dan ook puur goud. Zoals verteld, is puur goud alleen erg zacht. Het is zó zacht dat het dragen hiervan veel beschadigingen met zich mee zal brengen. Het materiaal kan snel deuken, krassen of vervormen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Hieruit kun je echter wel afleiden dat hoe hoger het gehalte van het goud is, hoe zachter (en dus kwetsbaarder) het materiaal is.

In Nederland werken de meeste leveranciers met 14-karaats goud. De ring is hard genoeg om, bij normaal gebruik, een leven lang mee te gaan. Sieraden gemaakt van 18-karaats goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden gemaakt van 9-karaats goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. Daarom worden sieraden bij de waarborg ook pas vanaf 14 karaat goud gekeurd. Echter is het in het buitenland gebruikelijker om sieraden te produceren van 9 karaat goud. Hieronder kun je de verschillende stempels vinden die horen bij de verschillende gehaltes in Nederland.

Bij Margriet Jewels gebruikt alleen goud wat volgens de wet is goedgekeurd. Hieronder staan de keurtekens welke bij de Waarborg in onze gouden sieraden gestempeld worden. Uiteraard komt ook het Meesterteken van Goudsmid Margriet (Margriet Burger-Schouten) in alle sieraden. 

Het kan weleens voorkomen dat bij een lager gehalte een allergische reactie optreedt. Hierbij wordt namelijk een grotere hoeveelheid van een ander metaal bijgevoegd. Dit kan zilver, koper of iets heel anders zijn. Doordat er een gedeelte van de legering uit iets anders dan goud bestaat kan het voorkomen dat er een reactie plaatsvindt tussen de huid en het sieraad.

Daarnaast kun je redelijk wat kleurverschil zien tussen de verschillende gehaltes. Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring dus zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosé gouden sieraden zie je geen verschil tussen de verschillende gehaltes. Een witgouden sieraad wordt bij Margriet Jewels nooit gerhodineerd. Behalve in de Collectie PLAIN kunnen de colliers gerohodineerd zijn. Dit betekent dat er elektrolytisch een zilverwit laagje rhodium wordt aangebracht op het sieraad. Lees hier meer over Rhodineren.

Klik hier voor een overzicht van al onze sieraden in goud.

Zilver

Zilver is een zacht materiaal, maar wel één van de metalen wat bijna puur verwerkt wordt. De aanduiding 925 zegt het eigenlijk al: van de 1000 deeltjes in een legering zijn er 925 puur zilver, de overige 75 deeltjes zijn koper. In zijn zuiverste vorm is zilver, ook wel fijn zilver genoemd, veel te zacht om te verwerken. Door de toevoeging van koper aan de 925 deetljes zilver, wordt het materiaal versterkt. Hierdoor kan het goed verwerkt worden in bijvoorbeeld sieraden.

Voor- en nadelen zilveren sieraden

Een groot voordeel is dat zilver een relatief goedkoop materiaal is ten opzichte van goud. Daarnaast heeft zilver een mooie witte uitstraling en is het relatief zacht waardoor het zich redelijk goed kan laten omvormen. Hierdoor werden er vroeger al veel sieraden gemaakt van zilver. Een nadeel van zilver is dat het kan oxideren door zonlicht of door de zuurgraad van de huid. Met andere woorden kunnen zilveren sieraden zwart worden. Over het algemeen heeft 90% van de mensen hier geen last van. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jij of jouw geliefde niet goed reageert op zilveren sieraden. Wij begrijpen dat je niet het risico wilt lopen dat dat éne bijzondere cadeau zwart wordt of daardoor een allergische reactie optreedt. Daarom raden wij aan om bij twijfel voor witgoud te kiezen. Er zijn relatief weinig mensen die allergisch zijn voor (wit)goud. En de kans is daarmee dus groter dat jij of jouw geliefde ultiem kan genieten van dat mooie persoonlijke sieraad.

Zilveren sieraden onder de 8 gram worden in Nederland niet gekeurd. Sieraden die meer dan 8 gram wegen krijgen één van de volgende keurtekens.

Bij Margriet Jewels gebruiken wij alleen 1e gehalte zilver (925/1000). Hieronder staan de keurtekens welke bij de Waarborg in onze zilveren sieraden gestempeld worden. Uiteraard komt ook het Meesterteken van Goudsmid Margriet (Margriet Burger-Schouten) in alle sieraden. 

Klik hier voor een overzicht van al onze sieraden in goud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »