Wij versturen vanaf €75,00 gratis - Wereldwijd
Misverstanden...

Misverstanden...

Wat is het verschil nu precies tussen een GOUDSMID of een Juwelier? Wat zijn JUWELEN en wat zijn Sieraden? Goudsmid Margriet legt het uit.. Voor altijd duidelijkheid !

Meester Goudsmid Margriet merkt in haar dagelijks leven dat er onduidelijkheid is en zelfs misverstanden. Vragen als "heb jij dat gemaakt?" is haar niet vreemd. Ze kan er een boek over schrijven! Soms best pijnlijk vind Margriet.. 

Mensen worden vaak verkeerd geïnformeerd. Wat is nu een juweel en wat is een sieraad dan? Er staat handgemaakt, maar is dat dan zo? 

Verschil tussen een GOUDSMID en juwelier

Een juwelier wordt nogal eens verward met een goudsmid. Het beroep van juwelier en goudsmid is in ons land niet wettelijk beschermd. Daardoor vinden mensen de grens tussen een juwelier en een speciaal opgeleide goudsmid moeilijk te trekken. Vooral de wat oudere mensen vinden het verwarrend. Vroeger gingen ze immers naar de juwelier.

Een juwelier heeft in deze tijd vaak alleen een opleiding gevolgd waarmee de waarde van gouden en zilveren sieraden vastgesteld kan worden. Een goudsmid is een vakman, ambachtsman en is opgeleid om sieraden te repareren, te ontwerpen, te vervaardigen en uiteraard op waarde te schatten.  

De Juwelier verkoopt in de regel fabricaat sieraden. De Goudsmid bijna niet. De Goudsmid kan wel werken met half fabricaten.

Edelsmid - Goudsmid - Zilversmid

De beste beschrijving van het beroep Edelsmid staat hier beschreven; https://nl.wikipedia.org/wiki/Edelsmeedkunst

De beste beschrijving van het beroep Goudsmid staat hier beschreven; https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudsmid

De beste beschrijving van het beroep Zilversmid staat hier beschreven; https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilversmid

Handgemaakte sieraden (Goudsmid) vs. machinaal gefabriceerde exemplaren (Juwelier)

Het zal je niet verbazen dat handgemaakte sieraden van de Goudsmid een hogere kwaliteit hebben dan exemplaren die van de fabrieksband zijn gerold. Fabrieksieraden zijn vaak van de wat goedkoper merken. Het prijsverschil zegt hierin alles. Hoe zwaar is het sieraad? van welk edelmetaal? Zijn de (edel)stenen wel echt?

Sieraden van de Goudsmid zijn met zorgvuldigheid (en liefde) ontworpen en in elkaar gezet en zijn echt uniek. Elk sieraad dat vervaardigt wordt door de Goudsmid is van massief edelmetaal en bevatten in de regel echte (edel)stenen. De juwelen zijn prachtig afgewerkt en hebben vaak authentieke details.

De meeste Juweliers in Nederland verkopen de wat goedkopere merken. De gerenommeerde Juwelier verkopen de duurdere merken.

Een aantal Juweliers in Nederland zijn ook Goudsmid of hebben een Goudsmid in dienst... hoe verwarrend ook! Deze Juweliers/Goudsmeden doen vaak alleen kleine reparatie's. Sommige Juweliers/Goudsmeden verkopen ook hun eigen collectie en soms ook die van andere goudsmeden.

Goudsmid met webwinkel?

Sommige Goudsmeden hebben inderdaad een webwinkel. Hierin verkopen ze hun ontworpen sieraden/juwelen en worden deze op bestelling vervaardigt. Deze hebben zij in de regel niet op voorraad. Margriet Jewels is hiervan een prachtig voorbeeld. Margriet Jewels is een 1 van de weinige webwinkels van een echte Meester Goudsmid. Margriet Jewels heeft 3 collecties. Collectie Gràdh en Collectie Reijn zijn ontworpen en worden vervaardigt door Goudsmid Margriet. Collectie Plain word zorgvuldig ingekocht bij de beste leveranciers door Goudsmid Margriet.

Verschil tussen JUWELEN en sieraden

Er zijn veel mensen die denken dat sieraden hetzelfde zijn als juwelen. Ze denken dat een horloge een sieraad èn een juweel is, dit beeld klopt alleen niet. Een sieraad is elk object dat een persoon of ruimte mooier maakt. Je draagt deze aan het lichaam of je zet het in de kast. Denk bijvoorbeeld maar aan een ketting of aan een ring. Een juweel doet dit ook, het enige verschil is dat je bij juwelen edelstenen ziet, die op of in het sieraad vastzitten. Smaragd, Diamant, Robijn, Saffier, Tourmalijn etc. zijn Edelstenen welke hiervan een goed voorbeeld zijn. Dit is het voornaamste verschil tussen een sieraad en een juweel.

Ook is de prijs wel anders, een juweel zal over het algemeen duurder zijn dan een sieraad. Dit heeft ook weer met de edelsteen te maken, de edelsteen kan nu eenmaal een kostbaar onderdeel van het sieraad zijn. Lees hier meer over edelstenen. Juwelen zijn zowel bij de Goudsmid Margriet te koop als bij de juwelier.

Wilt u nog meer informatie? mail of whatsapp Margriet vrijblijvend.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »